De Luftwaffe

Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal

Allied Airmen Tribute Lingewaal

Asperen-Herwijnen-Heukelum-Spijk-Vuren

Duitse luchtverliezen in Lingewaal

28-7-1943

 

Op 28 juli 1943 voert de Amerikaanse 8th Air Force een grote aanval uit op Kassel en Orschersleben in Duitsland. De doelen zijn fabrieken waar Duitse jachtvliegtuigen en onderdelen voor deze vliegtuigen worden gemaakt. De terugweg brengt de formaties Amerikaanse B-17 bommenwerpers boven het Nederlandse rivierengebied. De Duitse radars in Nederland lichten de Duitse vliegvelden in en als snel worden jachtvliegtuigen de lucht in gestuurd om de B-17's te onderscheppen.

Flugzeugfuhrer Herbert Kind

 

Vanag de Duitse basis Woensdrecht stijgen Focke-Wulf gevechtsvliegtuigen op van 2./JG26 oftwel het 2e squadron van Jagdgruppe 26. Herbert Kind is de piloot van Focke-Wulf met callsign " Schwarze 11 " . Ook hij stijgt op om de Amerikaanse bommenwerpers te onderscheppen. Zijn Focke-Wulf is bewapend met 20mm kanononnen met munitie met explosieve lading. Bij Geldermalsen weten de Duitse piloten de B-17's te onderscheppen echter behalve de B-17's zien ze ook Amerikaanse P-47 gevechtsvliegtuigen die de terugkerende formatie bommenwerpers te hulp schieten. Een achtergebleven en zwaar beschadigde B-17 wordt genadeloos door zes Duitse Focke-Wulf vliegtuigen aangevallen. Dit is de B-17 die uiteindelijk bij Schelluinen neerstort en waarvan een deel van de bemanning in en rond Asperen neerkomt. Rond 12:15 wordt het vliegtuig van Herbert Kind geraakt door vuur van een Amerikaans P-47 jachtvliegtuig.

Basis Woensdrecht zomer 1943, Duitse Luftwaffe personeel in discussie. Op de achtergrond een Focke-Wulf gevechtsvliegtuig

Ooggetuige Jan-Willem Verweij

 

 

„Op 28-7-1943 was ik met mijn vader aan het post bezorgen aan de huizen langs de Lingedijk, ter hoogte van de eerste brug net buiten Asperen, richting Leerdam. Er ontstond een luchtgevecht met heftig geratel van geweervuur waarop mijn vader riep:”dekken”. Kort daarop zagen we een kleiner vliegtuig brandend naar beneden komen wat later een Duitse jager bleek te zijn en die neerkwam in de rietput aan de linkerzijde van de Nieuwe Zuiderlingedijk." Dit is de Focke-Wulf van piloot Herbert Kind die zich met zijn parachute weet te redden.

„Al zeer snel een aantal parachutes in de lucht. De Duitse vlieger kwam neer langs de Gellicumse weg aan de rechterzijde ter hoogte van de eerste afslag richting eendenkooi. Hij duikelde over een schoordraad van een telefoon, of elektriciteits, paal maar bleef verderongedeerd. Toen bekend werd dat een Amerikaanse vlieger te pletter was gevallen ontlokte dit wel voorzichtige uitspraken van:”was hij maar” Deze vlieger was Sgt Robert Martin die doodviel nadat zijn parachute niet werkte. Ik meen dat de Amerikaan terecht kwam in de nabijheid van fort Asperen, maar daar ben ik niet zeker van.

 

 

De Amerikanen landen gedeelte in een griendje gelegen aan de linkerzijde ca. 70 meter van genoemde afslag .Toeschouwers waren snel ter plaatse en enkelen gingen de griend in maar al heel spoedig verschenen de Duitse militairen en was dit afgelopen. Ze werden gevangen genomen en nadat enkele gewonden door de Asperse dokter behandeld waren, afgevoerd naar Gorinchem. De Duitse jager heeft nog een korte periode, bewaakt, in de rietput gelegen en is daarna in delen afgevoerd. Dit alles heeft als tien jarige wel een onuitwisbare indruk achter gelaten."

Herbert Kind komt er met brandwonden vanaf en na een aantal weken vliegt hij weer in een Focke-Wulf. op 26 juli 1944 wordt hij neergeschoten door een Amerikaanse P-47 jager en komt om het leven.

Een Amerikaanse P-47 Thunderbolt

30 juli 1943

 

Wederom voeren de Amerikanen bombardementen uit op Kassel en weer voert de terugweg over het rivierengebied. Boven Herwijnen vliegt flugzeugfuhrer Olaf Finis de B-17s tegemoet in zijn Focke-Wulf . Hij wordt echter neergeschoten door een Amerikaanse P-47 en maakt een buiklanding net buiten Herwijnen. Finis overleeft de landing maar komt om het leven op 13-4-1944 als hij tijdens de luchtverdediging van Duitsland wordt neergeschoten.

8 december 1944

 

Volgens officiele bronnen stort er bij Herwijnen een Duiste Arado AR-234 neer. Vooralsnog ontbreken hier aanvullende gegevens over zoals locatie en naam van de twee bemanningsleden.

De AR 234 is de allereerste straalbommenwerper die operationeel gebruikt wordt en die tijdens het laatste oorlogsjaar veelvuldig werd ingezet.

Arado Ar234